Τιμούμε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και δεν ξεχνούμε

19 Μαίου, Τιμούμε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και δεν ξεχνούμε!

Απόσπασμα από την ομιλία του δημοσιογράφου Γιάννη Κεΐσογλου στην κεντρική εκδήλωση της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου το 2008 στο Πνευματικό Κέντρο του πρώην Δήμου Ανατολής.

“…Οι Τούρκοι άρχισαν τη στρατολόγηση των χριστιανών στα τάγματα εργασίας, τα διαβόητα αμελέ ταμπουρού. Εμπνευστής αυτών των σχεδίων ήταν ο Γερμανός συνταγματάρχης και μετέπειτα στρατηγός Λίμαν Φον Σάντερς. Για τις πολύτιμες υπηρεσίες του εναντίον των ποντίων θα του έδιναν αργότερα τον τίτλο του Πασά.

Τα εργατικά χριστιανικά τάγματα κατασκεύαζαν δρόμους με συνθήκες απαράδεκτες. Κατά χιλιάδες πέθαιναν από την πείνα και από τις αρρώστιες. Ολόκληροι ελληνικοί πληθυσμοί εξορίζονταν και εξαφανίζονταν από τις κακουχίες.

Οι μετατοπίσεις των πληθυσμών, οι λεηλασίες, οι πυρπολήσεις των χωριών, οι βιασμοί και οι δολοφονίες είχαν κύριο στόχο την αλλοίωση του εθνολογικού χαρακτήρα των ελληνικών περιοχών για να πετύχουν ευκολότερα τον εκτουρκισμό εκείνων που θ’ απέμεναν.

Κερασούντα, Σαμσούντα, Τραπεζούντα, Πάφρα, Αμισσός, Σεβάστεια, Νεοκαισάρεια καταστράφηκαν. Οι εκκλησίες γίνονταν στάβλοι και αχυρώνες ή βεβηλώνονταν και καταστρέφονταν.

Το χειρότερο όμως ήταν ότι υπό το πρόσχημα προστασίας των μικρών παιδιών και νέων αγοριών και κοριτσιών τα επίσημα όργανα της τουρκικής κυβέρνησης παρέλαβαν όλη τη νεολαία του Ποντιακού Ελληνισμού και την εκτούρκισαν.

Οι Πόντιοι πίστεψαν ότι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου θα έφερνε και οριστικό τέρμα στα δεινά τους, αλλά διαψεύσθηκαν.

Οι εκκλήσεις τους για να συμπεριληφθούν στο Ελληνικό κράτος δεν εισακούστηκαν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος θεωρούσε ότι ο Πόντος ήταν πολύ απομακρυσμένος από τις υπόλοιπες Ελληνικές περιοχές με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η υπεράσπισή του από τις τουρκικές επιδρομές.

Έκτοτε και μέχρι τον Αύγουστο του 1922 ο Κεμάλ, έχοντας εκκαθαρίσει τα δευτερεύοντα μέτωπα στη Μικρά Ασία, προχώρησε ανενόχλητος στη σταδιακή εξόντωση του Ποντιακού Ελληνισμού.

Οι πόλεις και τα χωριά κάηκαν, οι χωρικοί σφάχτηκαν, ατιμάστηκαν, εξορίστηκαν ή έφευγαν ομαδικά στα δάση και στα βουνά.  Όσοι άνδρες συλλαμβάνονταν προωθούνταν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας…”

#PontianGenocide #ArmenianGenocide #Γενοκτονια #απειρωτάν #apirotan #apeirotan #ioannina #ιωάννινα #ανατολή #anatoli #europa #europaprofil #europacares #dodoni #dodonieu

Posted in Νέα.